mynewspapers.net

Artificiell Insemination förordningar

Artificiell Insemination förordningar


Idén med artificiell insemination, som låter kvinnan att bli gravid med hjälp av en spermadonator, har funnits sedan 1790, även om först rapporterade fall av en framgångsrik insemination inte uppstår fram till 1953. Sedan dess har har länder antingen getts kvinnor rätt att vara artificiellt inseminerats eller förbjöd det alldeles. Idag spermier banker är vanligt förekommande, så att kvinnor som vill bli gravida genom insemination en möjlighet att göra detta.

Lagen

Varje stat har sin egen uppsättning av regler och bestämmelser när det gäller artificiell insemination. I Alabama, till exempel är inga lagar på plats i fråga om att en ogift kvinna som inseminerats artificiellt med hjälp av en donator. Men om kvinnan är gift, måste hennes man först ge samtycke innan en läkare övervakas artificiell insemination kan äga rum. Enligt Alabama koden avsnitt 26-17-21, när man ger sitt samtycke erkännas han lagligen som barnets fader när hustrun föder. I Kalifornien krävas en spermadonator att vittna i en rättegång om efter ett par tar emot hans sperma, deras barn slutar upp med någon form av sjukdom. Under dessa omständigheter kan inte en spermadonator identitet i Kalifornien hållas privata, åtminstone i fråga om de inblandade i rättsfallet.

Förbjuden

Vissa länder ban artificiell insemination alldeles, oavsett om deras medborgare godkänner förfarandet eller inte. I Turkiet, till exempel hälsoministeriet har officiellt förbjuden artificiell insemination och kräver alla kliniker att annonsera att de inte erbjuder förfarandet. I mars 2010 gjort hälsoministeriet också det olagligt för en kvinna att resa utanför landet för att vara inseminerats artificiellt. De som bryter mot denna lag kommer att vara inspärrade för högst tre år efter deras första brott. Någon klinik som föreslår en kvinna gå utomlands för att vara artificiellt inseminerats kommer att möta åtal och stängas för högst tre månader på deras första brott. Irfan Sencan, som talade för det turkiska ministeriet för hälsa, sade lagen har utformats så att varje barn har förmågan att vet vilka deras förfäder är.

Fängelset

De som skickas till fängelset förlorar en majoritet av sina rättigheter, men rätt att inseminera artificiellt sin make inte kan vara en. I Storbritannien, beviljades en man som avtjänar ett livstidsstraff för mord rätt att inseminera artificiellt hustrun av den stora avdelningen, trots nekas rätten i föregående domstolsförhandlingar. Medlemmar av hem Välj utskottet motsatte sig dom, om att det inte håller bästa intresse för barnet i åtanke, men snarare fokuserar bara på internen bästa intressen. De i stöd förklarade dock att rätt att inseminera artificiellt är en grundläggande mänsklig rättighet som inte kan tas bort, oavsett om den potentiella föräldern sitter i fängelse eller inte.