mynewspapers.net

Är rosmarin ärter desamma som rosmarin växter?

Är rosmarin ärter desamma som rosmarin växter?


Även rosmarin ärtväxter och rosmarin örter delar ett gemensamt namn, är de klart olika växter. Rosemary pea (Abrus precatorius), även kallad Rosenkransen Pea, Precatory bönor eller krabba ögon, är en naturligt i Asien och Indien, medan örten rosmarin Rosmarinus officinalis är en kulinarisk växt från Medelhavsområdet. Den viktigaste skillnaden är dock att en används för att krydda mat, men den andra är potentiellt dödlig om ingested.

Rosemary ört

Rosmarin är en del av familjen. Dessa växter är härdiga i Förenta staternas Department of Agriculture härdighet zoner 8 till 10. Rosmarin växter varierar i storlek beroende på sorten; vissa är så litet som 8 tum, medan andra växer till höjder av 6 fot. De har doftande grågrön eller mörkt gröna blad och producera små lila, vit, rosa eller blå blommor. Vissa sorter fungerar bra som groundcover, medan andra gör attraktiva häckar eller buskar.

Rosemary Pea

Abrus precatorius växter är klättring vinrankor som växer ca 21 fot lång. De har alternativa sammansatta blad består av 8-till-20 foldrar som växer längs ett blad skaft. De har inte en terminal blad i slutet av stammen. Växterna producerar kluster av rosa, vita eller lila blommor. Rosemary ärtväxter avkastning platt frökapslarna som innehåller mellan 3 och 5 ljusa röda frön, vardera med en svart fläck på slutet.

Rosemary ört använder

Rosemary örten har en lång och färgstark historia. Enligt Shirley Hendricks från University of Idaho hävdar en legend om rosmarin att växten fick sitt blå blommor när Jungfru Maria draperad hennes mantel över en rosmarin buske. Shakespeare nämns ört i "Hamlet" och en engelsk herbalist heter Nicholas Culpepper skrev om dess egenskaper i en 1653 medicinsk text kallas "Komplett naturläkemedel." Många kulturer använda rosmarin för att smaksätta kött, soppor och sallader. Örten har också antivirala, medel mot svamp och antioxidant egenskaper och kan hjälpa behandla hudåkommor såsom eksem.

Rosemary ärt överväganden

Rosemary ärtväxter har också medicinska egenskaper; healers ordinera rötter som ett botemedel mot magbesvär. Frön, men som ofta används för att skapa smycken och radband pärlor, är farligt giftiga om tuggade och svalde. Symtom på förgiftning uppträder inte vanligtvis omedelbart, enligt Dr Alice B. Russell från North Carolina State University. Inom flera timmar eller flera dagar, patienter upplever försvagande magont och en brännande känsla i halsen. Illamående, diarré och kräkningar snart följa, samt sår i mun och svalg. En vuxen människa kan dö av intag av ett frö.