mynewspapers.net

Är Daylilly blommor giftiga?

Är Daylilly blommor giftiga?


Blommor och knoppar av den gemensamma nyförvärv är säkra som livsmedel och kan även användas som smaksättning ingrediens i vissa rätter. Men är hela nyförvärv växten, inklusive blommor, dödligt giftiga för katter och kor, enligt American Society för förhindrandet av djurplågeri.

Livsmedel

Nyförvärv, del av släktet Hemerocallis är en perenn växt med ett brett utbud av blomma färger och former. National Gardening Associations ätbart landskapsplanering webbplats rekommenderar äta nyförvärv blommor för sin sparris - eller sommar squash-doftande smak, och North Carolina Cooperative Extension priser nyförvärv blomman som söt och vegetal smak. Daylily blommor bör dock ätas med måtta, eftersom de innehåller naturligt vätskedrivande eller laxerande egenskaper.

Katt

De flesta liljor är giftiga för katter, men vissa är mer giftig än andra. De två farligaste typerna är alla liljor från släktet Hemerocallis, som omfattar nyförvärv, och släktet Lilium, vilket inkluderar påsk liljor, tiger liljor och asiatiska liljor. Tecken på oavsiktlig förtäring inkluderar tuggad blad och kräkningar. Webbplatsen för Pet MD varnar för att så få som två blad kan orsaka en dödlig reaktion hos katter.

Katastrofbistånd för katter

Om en katt intar någon del av nyförvärv, är njursvikt möjligt. Om du misstänker att din katt av misstag har ätit del av nyförvärv, rekommenderar PetMD framkalla kräkningar med 1 matsked väteperoxid, som kan upprepas en gång efter 15 minuter om ingen kräkning inträffar. Oavsett om katten vomits, måste du söka veterinär akut stöd så snart som möjligt. Om en katt inte får omedelbar vård, kan nyförvärv förtäring orsaka njursvikt och död.

Kor

Någon del av dagen lily växten är giftiga för kor, men toxicitet reaktionen orsaka inte njursvikt. Kor som av misstag äter dagliljor kommer istället uppleva brist på samordning, paresis, blindhet och så småningom död.

Hundar

ASPCA anges att dagliljor är inte giftig till hund. Dock listar webbplats hund-hälsa-Guide nyförvärv som ett möjligt giftiga hot mot hundar, så kan det vara bättre att vara på den säkra sidan och undvika exponering. Andra liljor som är giftiga för hundar inkluderar freden, asiatiska, calla, påsk, härlighet, japansk show, orange dagen, red, rubrum, tiger, lily stargazer och trä, som lily-av-den-dalen.