mynewspapers.net

Användningsområden för konvex lins

Användningsområden för konvex lins


Glasögon för långsynthet, även kallad översynthet enligt Ohio State University Medical Center (OSU), använder konvexa linser. En konvex lins förstorar objekt. Det finns andra användningsområden för konvexa linser förutom vision korrigering med förstoringsglas, kontaktlinser och glasögon. Forskare, hobby entusiaster och sportsmen även använda konvexa linser.

Betydelse

Konvexa linser är tjockare i mitten sedan kanterna och konkava linser är tjockare vid kanterna sedan mitten. Som ljuset färdas genom linsen, böjer det antingen utåt eller inåt, mot den tjockaste delen av linsen. University of California, San Diego (UCSD) konstaterar att en konvex lins förstorar genom att böja ljuset i en brännpunkt och hjälper du ser ett objekt som är mycket långt fram i tiden eller mycket små.

Vision optik

Glasögon är den mest populära typen av konvex lins för vision korrigering enligt OSU. En ram rymmer två glas eller plast linser, som antingen är konkav för närsynt vision eller konvex för framsynt. Kontaktlinser som korrigerar för framsynt vision problem är också konvex.

Vetenskapen

Konvexa linser används av forskare. Mikroskop har en konvex lins och en konkav spegel och en plan spegel att förstora små bilder på en bild. Teleskop använder konvexa linser. Universitetar av Virginia biologi institutionen konstaterar att brytande teleskop använder två konvexa linser och reflekterande teleskop använder konvexa och konkava linser och en plan spegel för att förstora.

Rekreation

Kameror har konvexa linser som fokuserar en bild på filmen eller en sensor i en digitalkamera. Teleskopisk gevär har konvexa linser som fungerar på samma sätt för vetenskapliga teleskop. Kikare även använda konvexa linser.

Ögat

Ögat har en dubbel konvex lins som fokuserar en bild på näthinnan längst bak i ögat, liknar hur en kamera använder en konvex lins för att fokusera en bild på film.