mynewspapers.net

Användning av Salpeter

Användning av Salpeter


Salpeter är det gemensamma namnet för den kemiska sammansatt Kaliumnitrat (eller mindre ofta, natriumnitrat). Salpeter produceras genom att kombinera kaliumklorid och ammoniumnitrat. I de tidigaste stadierna av dess användning, kunde Salpeter endast skördas från ruttnande kött, urin, växter eller gödsel. Det kan nu konstgjort produceras från nitrat sängar eller genom förmultna natriumnitrat med kaliumklorid, och har flera viktiga användningar i moderna industrisamhället.

Krut

Användning av Salpeter


Även känd som "svart pulver," krut består av en blandning av Salpeter, svavel och kol. När grunden tillsammans, producera dessa ingredienser ett mycket brännbart pulver kallas "serpentine." Serpentine sedan blandas försiktigt med vätska och resulterande pastan tillåts torka, skapa pellets eller kulor. Krut används som drivmedel för skjutvapen, bomber och pyroteknik.

Gödselmedel

Kväve och kalium, två viktiga växtnäringsämnen, är båda i Salpeter, vilket gör det ett mycket effektivt gödselmedel. Kalium bidrar till en fungerande stomata, porerna på ytan av blad som gör att växter att ta in koldioxid och ignorera syre. Kväve som aids i produktionen av ett enzym som är nödvändigt i proteinsyntesen.

Mat konserveringsmedel

Sedan medeltiden, Salpeter har lagts till i små mängder till vissa livsmedel bevara hållbarhet. Det kan användas för att bota kött, skinka, bacon och corned beef. I själva verket är karakteristiska rosa färgning av salami och andra saltat kött på grund av nitrat konserveringsmedel. Natriumnitrat är mer vanligt förekommande än kaliumnitrat på grund av sin konsistens och antibakteriella egenskaper. De senaste hälso-studier har uttryckt farhågor om att intag av stora mängder nitrater kan vara cancerframkallande.

Hypotensiva

Kaliumnitrat har visat sig sänka blodtrycket. Kalium underskott är en vanlig orsak till högt blodtryck, vilket kan orsaka hjärtinfarkt och stroke. Det fungerar delvis genom att motverka överflödig natrium i kroppen.

Tandkräm

Salpeter används som ingrediens i tandkräm, särskilt för känsliga tänder. Kaliumnitrat förhindrar karies och minskar tand känslighet för varm, kall, söta och sura ämnen med lugna nerverna i tanden.