mynewspapers.net

Användning av natrium polyakrylat

Användning av natrium polyakrylat


Natrium polyakrylat, även kallad superabsorberande polymer (SAP), kan absorbera flera gånger sin egen vikt i vätska. Den består av kedjor av molekylär enheter kallade monomerer. När vatten eller vätska läggs till natrium polyakrylat, det absorberar och sväller. Det används både industriellt och kommersiellt i en mängd olika produkter.

Tvätt-och rengöringsmedel

Användning av natrium polyakrylat


Natrium polyakrylat fungerar som en binda agent i tvättmedel, vilket innebär att det binder element i hårt vatten som kalcium och magnesium för att tvätt-och att fungera bättre på att ta bort fläckar och smuts.

Industriella applikationer

På grund av dess snabb absorption av vatten, kan natrium polyakrylat användas industriellt i vattenbehandling, som damm förebyggande agent och urban avloppsrening. Enligt Jiulong miljö teknikföretag ska det kunna fungera som förtjockningsmedel och isolera vatten från andra ämnen. I stället för upplösning förvandlas natrium polyakrylat till en gel. Gelen kan användas som latex förtjockningsmedel och stärka pappersprodukter. Branscher som oljeborrning, kosmetika och textilier också använda natrium polyakrylat.

Plantering

Användning av natrium polyakrylat


Natrium polyakrylat fungerar som en reservoar när läggas till krukväxter och jord genom blötläggning upp överflödigt vatten och släppa det som behövs. Det används också av florister hålla blommor färsk länge utan att använda smuts eller jord.

Specialeffekter

Användning av natrium polyakrylat


Gro-varelser eller Gro-djur är leksaker som är formade som dinosaurier, fiskar och andra djur som "växer" när de placeras i vatten, och de är gjorda med natrium polyakrylat. När leksaken tas i vatten, dras vattnet till natrium polyakrylat genom osmos. Det absorberar vattnet tills det finns en lika stor mängd vatten i leksaken och utanför. Natrium polyakrylat används också för att göra falska snö. Enligt American Chemical Societys dokument "Hollywoods specialeffekter," riktiga snön inte är idealisk för filmskapande eftersom när det är trampat ett par gånger det har i huvudsak gått, så att filmskapare endast ett fåtal tar innan de måste flytta till en ny plats eller ta in mer snö, vilket är tidskrävande och dyrt. Med hjälp av falska snö tillverkad av natrium polyakrylat tillåter dem att ta tid de behöver och eftersom det expanderar när vatten tillsätts, lätt transporteras i stora mängder.

Blöjor och mensskydd produkter

Användning av natrium polyakrylat


De flesta blöjor får uppsugningsförmåga med ett tunt lager av natrium polyakrylat. Typiskt, den används i en granulatform och hjälper blöjan behålla fukt, så att den kan vara tunnare med mindre tall fluff massa, som är cushiony ämnet du ser i blöjor. På grund av detta används natrium polyakrylat på samma sätt i många bindor och tamponger. Tillverkare kan göra dem relativt tunn eller kompakt eftersom natrium polyakrylat är så absorberande. Natrium polyakrylat används också i kirurgiska svampar eftersom det gör det möjligt för dem att torka upp potentiellt farlig spill snabbt.

Bränsletankar

Användning av natrium polyakrylat


Natrium polyakrylat läggs till bränsletankar eller behållare att absorbera allt vatten som har fått inuti, som stöd i att göra fordon som flygplan och bilar kör mer effektivt.

Elektriska

Användning av natrium polyakrylat


Natrium polyakrylat tillämpas till ledaren av kommunikation och elektriska kablar att skydda dem från vatten. Det fungerar genom att blockera vatten och stoppa den från att nå kabeln där det kan förorsaka skada eller felfunktion.