mynewspapers.net

Användning av Fusion Cell kloningFusion cell kloning är en metod för asexuell förökning som handlar om att ersätta ett unfertilised ägg DNA med DNA från en annan cell. Om kloning lyckas växer ägget till en organism identisk med den organism som donerade nya DNA. Cellen givare som är placerad i kärnan måste vara pluripotenta--det är, det måste kunna utvecklas till andra celler som krävs för organismen att utveckla. De pluripotenta celler som används för fusion cell kloning finns i två varianter: embryonala stamceller tas från en växande embryo eller vuxen stamceller från organismens vuxna ryggmärgen, hjärnan och bindväv.

Terapeutisk användning

Förespråkarna för fusion cell kloning anser att utvecklingen av organismer från stamceller kan bana väg för terapeutisk kloning. Terapeutisk kloning innebär att utveckla en klon av en organism som i huvudsak kan användas för att byta ut defekta delar för den ursprungliga organismen. Den teoretiska fördelen med terapeutisk kloning är att det skulle finnas någon chans att organavstötning; Om du ersätter en misslyckad lever med en lever tillverkade av din egen DNA, bör då din kropp lätt acceptera det. Nuvarande metoder är dock fortfarande långt ifrån några omedelbara fördelar av terapeutisk kloning. Kloner skapas med fusion cell kloning fortfarande tenderar att vara instabil, med de flesta klonerna uppvisar kortare än genomsnittliga livslängd, genetiska defekter och tumörer.

Reproduktiv kloning

Fusion cell kloning har också förespråkats som en alternativ metod för personer som lider av reproduktiv funktionshinder. Att skapa klonade barn skulle tillåta homosexuella par och par som inte har livskraftiga ägg eller spermier att skapa ett barn som speglar DNA från en av föräldrarna. Är det ens teoretiskt möjligt att klona ett döende barn, eller för en post-menopausala kvinnan, att reproducera fortfarande. Som med terapeutisk användning av kloning, dessa använder fortfarande är i hög grad spekulativa och är beroende på vidare utveckling i kloningstekniken.

Djurens användningsområden

En tredje möjlig användning för fusion cell kloning är produktion av mer användbar djur. Med ytterligare utveckling på kloning teknik kan det vara möjligt att direkt återskapa de kor som producerar mest näringsrika mjölken eller kycklingarna som producerar den största produktionen av ägg. Kloning kan också bana väg för lättare reproduktion av genetiskt modifierade djur med farmaceutisk användning. Till exempel, om du kunde effektivt iscensätter en ko att höga nivåer av insulin i sin mjölk som produceras, kunde sedan du producera direkt kloner av den ko som vill producera på samma sätt höga nivåer av insulin i sin mjölk.