mynewspapers.net

Anpassningar av giraffer att leva i en savann

Anpassningar av giraffer att leva i en savann


Giraffer är stora afrikanska växtätare som växer till 19 fot i höjd och upp till 1270 kg i vikt. Djuren lever på öppna gräsmarker savanner i Afrika. Kombinationen av tryckande värme, torra förhållanden och stora, dödliga rovdjur gör livet på savannen en daglig kamp, men giraffer har utvecklat ett antal fysiska och beteendemässiga anpassningar att överleva de hårda villkoren.

Fysiska anpassningar

Giraffen har ett antal fysiska anpassningar att hjälpa det live i savannahen. Torra, varma förhållanden i giraffens livsmiljö är idealiska för flera flygande, bitande insekter som kan vara irriterande för de stora djuren. En svart tofs på slutet av djurets lång tunn svans är en effektiv fluga swatter och håller insekter från djurets bakdel. Hos män används de små horn som alla vuxna giraffer växer under slagsmål över dominans. Hornen på sidorna och halsar av konkurrenter kan, hanarna skada och driva bort andra hanar.

Beteendemässiga anpassningar

Giraffer är graciösa som de går på sina långa ben, men kämpar för att fastställa och stå upp. För att undvika denna sårbarhet, giraffer ofta sova stående upp och vila huvudet på ryggen. Djurets höjd kan vara problematiskt när man dricker, så giraffen har utvecklat en split-legged kroppshållning när på vattnet. Det sprider sig frambenen tafatt så kan man sänka sitt huvud till floden eller pool.

Utfodring anpassningar

Giraffens mat källa innehåller blad, baljor och frukterna av tall savannah träd. På grund av detta är giraffen mycket lång för att nå de högsta grenarna. En smal nos och lång, agile tungan också tillåta djuret att få svårt att nå vegetation. Tuff, flexibel läppar också hjälp giraffen ta itu med taggiga vegetation. Dessa djur kan äta upp till 65,8 Kilogram av vegetation dagligen. Mat rötas genom en fyra kamrar mage att maximera näringsämne absorption.

Defensiv anpassningar

Predation är det värsta problemet för giraffer så de har ett antal försvar anpassningar. Resa i familjegrupper ger styrka i antal. Mönstrade pälsen av giraffen hjälper för att erbjuda kamouflage i savannah livsmiljöen. Djurets storlek skyddar den från alla utom de största rovdjur med endast små, sjuka eller äldre djur riskerar från lejon, leoparder och krokodiler. Unga giraffer lär sig gå inom 15 minuter av födelse och kommer att tillbringa de första veckorna av livet som gömmer sig i högt gräs från rovdjur. Giraffer kan också använda sina långa ben för att springa med en hastighet på upp till 35 miles per timme att springa ifrån faran.