mynewspapers.net

Anatomi & fysiologi i det reproduktiva systemet

Anatomi & fysiologi i det reproduktiva systemet


Medan anatomi (struktur eller faktiska organ) och fysiologi (funktion) av de manliga och kvinnliga reproduktiva system är extremt olika, tjänar de båda samma syfte--för att producera avkomma. Moderns ägg befruktas av faderns spermier och, om allt går bra, detta kommer att leda till utvecklingen av en liten människa, buret i moderns livmoder fram till födseln.

Manliga anatomi och fysiologi

Manliga reproduktiva anatomi ingår de Cowper körteln, ductus deferens, penis, prostatakörteln och testiklarna. Den primära uppgiften för det manliga reproduktiva systemet är att producera sperma och låt den gå ur kroppen och ange det kvinnliga reproduktiva systemet, att befruktning möjligt. Testiklarna producerar spermier som sperma bär. Prostatakörteln producerar sädesvätskan själv. Spermier reser ductus deferens, genom prostatan, där det blandas med sädesvätskan, därefter in i uretha, som passerar genom penis och ut spetsen på penis. De Cowper körteln producerar vätskor som svar på sexuell upphetsning som hjälper till med smörjning.

Kvinnlig anatomi och fysiologi

Den kvinnliga reproduktiva anatomin är mer komplex än den manliga anatomin. Den består av mjölkkörtlar, livmoderhalsen, äggledarna, äggstockarna, livmodern, vagina och vulva. Den kvinnliga rollen i reproduktion börjar i äggstockarna där ägg lagras. Varje månad ett ägg släpps ut i äggledarna. Samtidigt rör sig genom äggledaren, är det möjligt för ägget att bli befruktade av en manliga spermier. Spermier når ägget när penis släpper sperma medan i slidan. Spermierna sedan resa genom slidan, livmoderhalsen och livmodern i äggledarna. Ett befruktat ägg kommer koppla till slemhinnan i livmodern och växa till en baby. Bröstkörtlarna funktionen genom att ge bröstmjölk för att ge näring åt nyfödda barnet.

Hormoner

I både den manliga och kvinnliga reproduktiva system, hormoner lek och väsentlig roll. Könshormonet produktion styrs av hypofysen. Hos kvinnor hjälpa hormoner östrogen och progesteron förbereda den kvinnliga kroppen för graviditet. Östrogen utlöser förtjockning av livmodercancer foder i livmodern så att den kan stödja ett foster. Progesteron hjälper till att upprätthålla slemhinnan. Hos män är det hormon testosteron det viktigaste könshormonet. Testosteron är ansvariga för bildandet av de manliga könsorganen. Det underblåser mannens lust för sex och det spelar en viktig roll i produktionen av spermier.

Reproduktiv hälsa

Det finns ett antal faktorer som kan ha en negativ effekt på det reproduktiva systemet. De vanligaste är exponering för kemikalier, strålning eller sjukdomar som kan påverka fertiliteten eller orsaka fosterskador. Till exempel om du arbetar i ett jobb som kräver dig att hantera kemikalier, vara runt strålning eller komma i kontakt med biologiska faror, se till att diskutera du situationen med din chef så att du kan säkerställa att korrekta säkerhetsåtgärder är på plats.

Näringsmässiga stöd

Du kan förbättra hälsan hos din reproduktiva systemet genom att få den rätta näring. En hälsosam reproduktiva systemet behöver vissa vitaminer och mineraler för att prestera sitt bästa. Med en väl avrundad multivitamin varje dag är ett bra första steg mot att hålla din fortplantningsorganen friska. Bestämt de manliga reproduktionsorganen behöver zink vara på sitt bästa, och den kvinnliga kroppen behöver folsyra att förbereda för graviditet.