mynewspapers.net

Äldre hundar med lymfom

Äldre hundar med lymfom


Lymfom är en cancer som drabbar oftast medelålders till äldre hundar. Majoriteten av hundar som presenterar med denna sjukdom--uppåt 80 procent--har inte några tecken på sjukdom, men väcks för kontroll på grund av upphöjda, hårda klumpar precis under ytan av huden.

Definition

Lymfom är huvudsakligen i lymfkörtlarna, men också kan vara närvarande i mjälten, levern och andra organ, enligt Drs. Foster och Smith i PetEducation.com. Många typer av lymfom finns inklusive leukemi, mycosis fungoides eller kutan form (den typ som påverkar huden) och mediastinum form (i bröstet). Det är viktigt att komma ihåg att lymfom kan påverka någon del av kroppen som har lymfkörtlarna.

Orsakar

Det finns inga bevisade orsakar cancer, finns det vissa spekulationer. Ett samband kan finnas mellan lymfom och exponering för vissa bekämpningsmedel eller magnetfält, men mer sannolikt föreligger det ett genetiskt samband med sjukdomen. Stiftelsen Morris djur noterar att vissa raser är mer mottagliga för lymfom än andra, inklusive boxare, cocker spaniel, golden retriever och Labrador retrievers. Wendy C. Brooks, utbildningschef på VeterinaryPartner.com, uppmanar ägare av hundar med cancer inte fokusera på orsaken, men behandlingen-- och viktigare, komfort och lycka av hunden.

Symtom

Fasta klumpar under huden är oftast de första tecknen på lymfom. Andra symtom är ofta förknippade med den typ eller plats av sjukdomen. Till exempel, är kräkningar och diarré associerade med den gastrointestinala formen av cancer. andnöd är dock tydligt i djur med lymfom i bröstet.

Diagnosen

Blod-och urinprov är det första steget att diagnostisera lymfom. Bekräftelse av diagnosen görs genom en biopsi av en av lymfkörtlarna.

Behandling

I obehandlade hundar, prognosen är cirka fyra till sex veckor, men behandling finns, inte bara att minska obehag och smärta, men också att förlänga livslängden för patienten. Nuvarande behandlingar inkluderar kemoterapi, injektioner eller en kombination av båda, beroende på Foster och Smith. Brooks hävdar en 75 procent eftergift skattesats för hundar som får någon typ av behandling, men bekostnad och längden på eftergift måste beaktas.