mynewspapers.net

Aktiviteter för spädbarn att stimulera deras sinnen

Aktiviteter för spädbarn att stimulera deras sinnen


Spädbarn använda sina fem sinnen för att lära sig om världen omkring dem. Föräldrar bör planera aktiviteter som ger barn en möjlighet att använda alla sinnen på ett sätt som främjar lärande. Spädbarn ges möjlighet att se, höra, smaka, lukta och känna nya saker får nödvändig stimulans att hjälpa dem att fortsätta mot utvecklingsmässiga milstolpar.

Vision

Barn älskar att titta på ansikten. Nyfödda kan bara se klart för åtta till 12 inches, så det är viktigt att hålla ditt barn nära för de första månaderna tills hans syn fullt framkallar. Göra roliga uttryck och ljud efter några månader att hålla barnets intresse. Han får också titta på bilder av ansikten--speciellt andra barn. Leksaker och böcker med ljusa färger också stimulera en babys känsla av synen.

Hörsel

Spädbarn Njut vardagliga ljud. Håll ditt barn nära så du gå om din dag. Prata med ditt barn och låtsas att samtala med henne omedelbart efter att hon är född. Hon kommer så småningom gå in med sin egen ljud, betecknar början av språkutveckling. Spela olika musikstilar för att lugna en kinkig bebis för att ge utfrågning stimulering. Ge ett barn leksaker från runt huset, till exempel små grytor och kastruller, att uppmuntra henne att göra sin egen musik.

Lukten

Barn föds med ett fullt utvecklat luktsinne. Exponera ett spädbarn till många olika dofter, som sweet (cookies bakning) och stinkande (smutsiga blöjan). Samla flera artiklar från köket för ett spädbarn att lukta. Låt honom lukta objekten och sedan tala om dem med honom så han kan matcha orden han är att höra med artikeln.

Smak

Ge ditt barn olika livsmedel att se vad hon tycker mest när hon börjar äta fast föda cirka 4 månaders ålder. Ge hennes söta och salta alternativ och låt henne slicka en sura slickepinne. Dessa typer av livsmedel är också bra för prodding spädbarn att tala. Bara införa en mat var fyra dagar till ditt barn om hon har en allergisk reaktion. Detta kommer inte att lämna dig gissa vilken mat hon är allergisk mot.

Touch

Beröring kan vara den viktigaste sensorisk upplevelsen för ett barn på grund av mängden tid som ett spädbarn måste hållas och gick till. Ge barn en lätt massage med baby lotion eller olja. När en förälder försiktigt gnuggar en baby från toppen av huvudet till hennes senaste lilltån kommer hon bli medveten om alla delar av sin kropp och har en ökad kroppsmedvetenhet. Exponera spädbarn till olika texturer de kan känna och lära av. Övervaka ett spädbarn medan han känns bomullstussar, sandpapper, isbitar och andra objekt med olika taktila egenskaper.