mynewspapers.net

1800-talet kvinnor frisyrer

1800-talet kvinnor frisyrer


Mellan början och slutet av 1800-talet fanns det naturligtvis en mängd populära frisyrer för kvinnor. Dessa ändras allteftersom århundradet gick och enligt kultur och mode särskilt riktning vid varje given tidpunkt. Även om damerna på 1800-talet nästan alltid haft långt hår, tenderade de att bära den upp.

Regency

Regency perioden varade från sekelskiftet fram till omkring 1825. Kvinnor av denna era tenderade att del sitt hår i en "T" eller "Y"-form så de kunde fästa upp ryggen men lämna fronten ner. Framsidan av håret var skära runt hakan längd eller bara nedanför och ofta hoprullade i mjuka lockar. Baksidan av håret var flätad och nålas eller sätta i en bulle, efter antika grekiska och romerska stilar.

Romantiska

Romantiskt mode och kultur varade mellan ca 1825 och 1845, överlappande något med starten av den viktorianska åldern. Kvinnors hår i den romantiska eran var extravaganta och utsmyckade. Två av de bäst dokumenterade frisyr av denna period var Apollo Knut och Madonna. Apollo Knut bestod av två stora knutar på toppen av huvudet som var prydd med blommor. Madonna-stil med en centrum del, med många lockar i lager framtill och på kronan av huvudet.

Viktorianska

Den viktorianska perioden startade 1837, med kröna av drottning Victoria, och pågick fram till 1901. De flesta kvinnor hade tidigt viktorianska tiden, snyggt, smidigt, centrum-parted hår, som drog tillbaka hårt och sedan fästs upp. 1872 infördes den uppvärmda locktången. Som ett resultat, böjda och vågig hår gjorde comeback. Kvinnor skulle krypa eller våg sitt hår över och sedan fläta eller knyta till en bulle.

Tillbehör

I Regency var era, den vanligaste hår eller huvudet tillbehör för en kvinna hennes motorhuven. Kvinnor i det senare 1800-talet bar också ofta hår smycken, prydnads kammar och hårnålar. Dessa var fast i håret med dekorativa övre delen visar. I sena viktorianska tiden var det normala för damer att bära pannband och blommor i håret.