mynewspapers.net

10 ord som kommer med de forntida grekerna

10 ord som kommer med de forntida grekerna


Mycket av det engelska språket har sitt ursprung med de gamla grekerna, och medan vissa ord har muterat i århundraden, andra förblir praktiskt taget oförändrad. Många av dessa ord har också filtreras till andra språk och en uppskattning av detta avslöjar hur grekerna har hade på världen idag.

Academy

"Akademin" var en allmän trädgård i förorterna i antikens Aten där Platon skulle samla sina elever att leverera föreläsningar. Samma ord används idag på ungefär samma sätt, även om det nu handlar om många platser för lärande, i motsats till den plats där Platon undervisade.

Kosmos

I antikens Grekland "kosmos" var beställda universum, full av gudarna, och fanns ovanför vattenytan. Som vår förståelse av universum har fördjupats, har ordet "kosmos" förblev. Gudarna är borta, men ordningen på kosmos fortfarande på sätt att planetariska kroppar samverkar med varandra.

Daemon

Grekerna använde ordet "Demonen" för att hänvisa till onda andar, och ordet överlever i dag i något kortare form "demon".

ECHO

Echo var i grekisk mytologi en vacker men alltför pratsam nymf som fråntogs sin förmåga att tala och kunde endast svar. Hennes namn fortsätter i dag som ordet för ekot.

Iota

Ordet "Jota" är den nionde bokstaven i det grekiska alfabetet, och idag: "något litet" som i "Jag bryr mig inte ett dugg."

Nemsis

Nemesis var den grekiska guden av vedergällning, och hennes namn överlever i dag betyder "fienden".

Odyssey

En av de mest kända grekiska ord, idag det betyder "en lång resa", men har sitt ursprung i Homeros episka dikt, "The Odyssey," om en lång resa.

Siren

Grekerna vill dela berättelser av sirener, vackra kvinnor som lurade sjömän i havet möta säker död, och ordet är fortfarande används idag.

Fresta

Tantalus fördömdes stå i vatten i all evighet men var aldrig kan nå den, så att hans törst torterade honom. Idag bor ordet som "fresta," för att plåga eller retas.

Typhoon

Ordet "tyfon" idag innebär en stor orkan, men har sitt ursprung i den grekiska monstret Tyfon, som kunde befaller vindar.