Varför är mina naglar så sprött?

Varför är mina naglar så sprött?


Sköra naglar, eller onychorrhexis, drabbar cirka 20 procent av människor och förekommer dubbelt så ofta hos kvinnor som män. Det kan vara ett tecken på en underliggande hälsoproblem, ett resultat av miljöfaktorer eller på grund av ålder. Den goda nyheten är att det finns vissa saker som folk kan göra för att hjälpa eller vända detta villkor.

Funktioner

Naglarna består av protein och de kan ändra färg och tillväxt som person åldrar. Naglar kan bli tråkig och sprött, eller gulnade och förtjockad. Som en person blir äldre, förlorar nagelplattan fukt och naturliga oljor, orsakar naglar att torka ut och bli mer benägna att fragmentera och dela. Förändringar kan också uppstå till följd av sjukdom, infektion eller nutrition problem.

Symtom

Personer med sköra naglar har ofta svårigheter växa ut sina naglar, som naglar tenderar att bryta när de är spröda. Naglar ofta också delas eller skala.

Miljömässiga orsaker

Exponering för torr luft, särskilt på vintern när används inomhus värmen och luftfuktigheten är låg, resulterar i torra naglar. Lång, varm dusch eller bad också torkar ut naglarna som någon långvarig nedsänkning i tvålvatten, till exempel när du gör rätter. Överdriven användning av nagellack removers, särskilt de som innehåller aceton, kan orsaka torra naglar.

Hälsa orsaker

Sköra naglar kan vara en ledtråd till en underliggande hälsofråga. Sköra naglar kan vara ett tecken på hypotyreos, ett tillstånd där sköldkörteln inte gör tillräckligt med sköldkörtelhormon. En person bör besöka en läkare om sköra naglar åtföljs av andra symptom som trötthet, oförklarlig viktökning, förstoppning, muskelvärk eller andra problem. En läkare kan göra diagnostiska tester för att se om sköldkörteln fungerar normalt. Andra hälsofrågor som skulle kunna orsaka sköra naglar inkluderar en hud sjukdom kallas psoriasisartrit eller leversjukdom hemokromatos.

Förebyggande/lösning

Om naglar är sprött på grund av miljöfaktorer, kan enkla steg hålla dem friska och starka. Hålla naglar torra och rena för att förhindra att bakterier och svampar växer under nageln. Använd gummihandskar när du använder tvål och vatten under längre perioder. Använda manikyr sax eller clippers att trimma naglarna och skär dem rakt över; Renskärning naglar regelbundet bidrar till att stärka dem. Använda en smärgel styrelse i stället för en metall nagelfil; metall-filer tenderar att riva naglar. Återfukta naglarna flera gånger om dagen och de har varit i vatten. När du använder nagellack remover, Undvik de som innehåller aceton, som kan torka ut spiken. Enligt MedlinePlus, kan ta vitamin biotin och använder klar nagellack som innehåller protein bidra till att stärka naglar också.


Related Articles