Kolik & förstoppning

Kolik & förstoppning


Vad som kallas "förstoppning" hos människor och andra djur benämns som "impaktion" hästar. Impaktion hos hästar kan leda till gemensamma equine villkora, kolik.

Hur impaktion händer

Foderråvara som säkerhetskopieras i hästens matsmältning system skapar en blockering eller impaktion, i mag-tarmkanalen. Impaktion normalt händer gradvis, under loppet av några dagar. Orsaken till en impaktion kan vara från otaliga skäl, inklusive men inte begränsat till för mycket mat, inte tillräckligt med vatten, begränsad övning, tunga parasit belastning eller ett problem i mag-tarmkanalen själv som har hindrat passagen av mag fråga.

Tidiga tecken

Hästen visar tecken på obehag så snart så magen blir obehagligt från att bygga upp orsakat vid en impaktion. Detta kan ta några dagar. Men om hästen hålls i nära håll, märker ägaren som är noggrann med rengöring gödsel av hästens vardagsrum en minskning eller upphörande i gödselproduktion innan hästen visar tecken på obehag.

Andra tecken

Hästen som är påverkade och vars mag-tarmkanalen har blivit stressad med en överbelastning av mag fråga visar tecken på obehag typiska för kolik. Dessa tecken kan vara en eller alla av följande: vägrar mat, letargi, bita på sidorna, svettning, fastställande, rullande, att få upp och ner ofta eller sparka på buken med en hind fot. Puls och andningsfrekvens kan öka, beroende på graden av smärta.

Förebyggande

För vissa hästar som har fysiologiska eller anatomiska problem vilket gör dem utsatta för impaktion, blir förebyggande svårt. Många impactions har dock en yttre orsak. Alltid vara säker din häst har obegränsad tillgång till färskt vatten och anteckna om hästen är faktiskt dricka. Hästar producera begränsad saliv med tanke på deras storlek. Intestinal motilitet, eller förflyttning av mat genom mag-tarmkanalen, kräver stora mängder vätska. Elektrolyt obalans kan ha en negativ inverkan på tarmens motilitet. När utfodringen balar hö, vara säker balning garn inte är kvar i hästens hö högen; garn kan bli intas och skapa ett hinder. Placera Hästens foder från marken och hålla deras matplats klar skräp så de inte får förtäras objekt som kan tjäna som grund för sten (kallas enteroliths) skapande, som så småningom kommer att hindra tarmen och orsaka impaktion. Hårt arbetande spannmål matad hästar bör utfodras med deras dagsgiva i flera små måltider så stora mängder inte sitter i magen ökar risken för tunga magen vrider på sig om hästen skulle rulla eller köra strax efter en stor måltid. Också, Avmaska hästar enligt din veterinär rekommendationer för ditt område att förhindra impaktion från en mask överbelastning eller överbelastning av döda maskar orsakar en impaktion vid avmaskning tid.

Lösning

Om din häst visar tecken på kolik, alltid kontakta din veterinär omedelbart. Hon kanske föreslår att du prova en dos av flunixin meglumin, en NSAID som kommer att hjälpa till att lindra smärta och kan slappna av muskler nog att lösa impaktion. De flesta impaktion colics kräver dock veterinärmedicinska uppmärksamhet i form av "slangar" (en procedur där vätskor och mineralolja är insatta direkt på magen), IV vätskor för att rehydrera djuret och kanske även vissa farmaceutiska interventioner för att öka gut motilitet. Djur som inte svarar på denna behandling på kort tid kan kräva kirurgiska ingrepp att ta bort eller reparera orsaken till blockeringen. Före kirurgiska röntgen och ultraljud kommer att hjälpa fastställa orsaken, även om i vissa fall som enteroliths, orsaken inte kan vara uppenbart genom dessa typer av diagnostik lämnar undersökande operation det enda alternativet.


Related Articles